Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Είμαι επίσης ενας Μηδενιστής ~ Renzo Novatore


Ι

Είμαι ατομικιστής επειδή είμαι αναρχικός και είμαι αναρχικός επειδή είμαι μηδενιστής.Αλλά καταλαβαίνω επίσης τον μηδενισμό με τον δικό μου τρόπο...

Δεν με νοίαζει αν είναι Νορβηγικής ή Ανατολικής προέλευσης, ούτε αν έχει μια ιστορικη,πολιτική,πρακτική παράδοση, ούτε αν ακολουθεί μια θεωριτική,φιλοσοφικη,πνευματική ή διανοητική τέτοια.Αποκαλώ τον εαυτό μου μηδενιστή επειδή ξέρω πως μηδενισμός σημαίνει άρνηση.

Άρνηση κάθε κοινωνίας,κάθε σέκτας,κάθε κανόνα,κάθε θρησκείας.Αλλά δε λαχταρω την Νιρβάνα περισσότερο απο οτι ποθώ τον απελπισμένο και ανίσχυρο πεσιμισμό του Σοπενχάουερ, ο οποίος είναι χειρότερος απο τη βίαια αποκύρηξη της ίδιας της ζωής.Ο δικός μου πεσιμισμός είναι ενθουσιώδης και διονυσιακός,σαν φλόγα που πυρπολεί την ζωτική μου αφθονία,που χλευάζει κάθε θεωριτική,επιστημονική και ηθική φυλακή.

Και αν αποκαλώ τον εαυτό μου ατομικιστή αναρχικό,εικονοκλάστη και μηδενιστή, είναι ακριβώς επειδή πιστεύω πως σε αυτά τα επίθετα υπάρει η υψηλότερη και η πιο πλήρης έκφραση της θεληματικής και ριψοκίνδυνης ατομικότητας μου,η οποία, σαν ποταμός που ξεχειλίζει,θέλει να επεκταθεί παρασύροντας ορμητικά φράγματα και φράχτες ώσπου να πέσει πάνω σε γρανιτένιο βράχο,συνθλίβοντας και διαλύοντας στο πέρασμα του.Δεν αποκυρρήσω την ζωή.
Την εξυμνώ και την τραγουδώ.


ΙΙ

Όποιος αποκυρρήτει την ζωή επειδή θεωρεί πως δεν είναι τίποτα άλλο απο πόνος και θλίψη και δεν βρίσκει το ηρωικό κουράγιο να αυτοκτονήσει είναι, κατα την γνώμη μου,ένας τερατώδης υποκριτής και ένας αήμπορος.Όπως ακριβώς είναι κάποιος, ένα οικτρό και κατώτερο πλάσμα εάν πιστεύει πως το ιερό δέντρο της ζωής είναι ένα διεστραμμένο φυτό στο οποίο μπορούν να σκαρφαλώσουν όλοι οι πίθηκοι αργά ή γρήγορα και πως μετά,τη σκιά του πόνου θα τη διώξουν μακριά τα φωσφορίζοντα βεγγαλικά του πραγματικολυ Καλού...


ΙΙΙ

Η ζωή για μένα,δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή,δεν είναι ούτε μια θεωρία ούτε μια ιδέα. Η ζωή είναι μια πραγματικότητα, και η πραγματική ζωή είναι πόλεμος.Για εκείνον που έχει γεννηθεί πολεμιστής,η ζωή είναι πηγή χαράς,για τους άλλους είναι πηγή ταπείνωσης και θλίψης.Δεν απαιτώ πια την ανέμελη χαρά απ'τη ζωή.Δε μπόρεσε να μου τη δώσει, και δεν θα είχα τι να την κάνω τώρα πια που η εφηβεία μου πέρασε...

Αντίθετα,απαιτώ να μου δώσει εκείνη τη διεστραμμένη χαρά της μάχης,που μου δίνει τους θλιβερούς σπασμούς της ήττας και τις ιδονικές ανατριχίλες της νίκης.

Ηττημένος στη λάσπη ή νικητής στον ήλιο,τραγουδώ τη ζωή και τη λατρεύω!

Το εξεγερμένο πνέυμα μου δεν βρίσκει γαλήνη παρά μόνο στον πόλεμο,όπως ακριβώς  δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για το αλήτικο,γεμάτο άρνηση μυαλό μου απο την ,χωρίς αναστολές,επιβαιβέωση της ικανότητας μου για ζωή και αγαλλίαση.Κάθε μου ήττα είναι για μένα,μονάχα ένα συμφωνικό πρελούδιο για μια νέα νίκη.


IV

Απο τη μέρα που ήρθα στο φώς-μέσα απο μία τυχαία σύμπτωση που δεν με ενδιαφέρει να εξηγήσω τώρα- κουβαλούσα μαζί μου το δικό μου Καλό και το δικό μου Κακό.

Εννοώ:τη χαρά και τη θλίψη μου,σε εμβρυακό στάδιο.Και τα δύο αναπτύχθηκαν μαζί μου στο πέρας του χρόνου.Όσο πιο έντονα αισθανόμουν χαρά,τόσο πιο βαθιά καταλάβαινα τη θλίψη.
Δε μπορείς να καταπιέσεις το ένα χωρίς να καταπιέσεις και το άλλο.

Τώρα έσπασα την πόρτα και αποκάλυψα το γρίφο της Σφίγγας.Η χαρά και η θλίψη είναι απλά δύο ποτά με τα οποία μεθά ανέμελα η ζωή.Έτσι λοιπόν,η ζωή δεν είναι μία άθλια και τροματική έρημος,οπού ούτε ανθίζουν λουλούδια πια,ούτε δρέπονται πορφυροί καρποί.

Και ακόμα και η δριμύτερη θλίψη,αυτή που οδηγεί ένα δυνατό άνδρα στη συνειδητή και τραγική καταστροφή της ίδιας του της ατομικότητας,είναι μονάχα μία δραστήρια εκδήλωση τέχνης και ομορφιάς.

Και επιστρέφει ξανά στο παγκόσμιο ανθρώπινο ρέυμα με τις εκτυφλωτικές ακτίνες του εγκλήματος που καταστρέφει και παρασέρνει όλη την αποκρυσταλλωμένη πραγματικότητα του περιγεγραμμένου κόσμου των πολλών,ώστε να ανυψωθεί προς την απόλυτη ιδανική φλόγα και να διαλυθεί στην ατελείωτη φωτιά του καινούργιου.


V

Η εξέγερση του ελεύθερου ενάντια στη θλίψη είναι μονάχα η ενδόμυχη,παθιασμενη επιθυμία για μεγαλύτερη και πιο έντονη χαρά.Αλλά η μεγαλύετρη χαρά μπορεί να εμφανιστεί σε αυτόν μονάχα στον καθρέφτη της πιο βαθιάς θλίψης,για να ενωθούν αργότερα σε μία τεράστια βάρβαρη αγκαλιά.
Και απο αυτήν την τεράστια και παραγωγική αγκαλιά,αναβλύζει το υψηλότερο χαμόγελο του ισχυρού,καθώς,στα μέσα της σύγκρουσης,τραγουδά τον πιο βροντερό ύμνο στη ζωή.

Έναν ύμνο πλεγμένο απο περιφρόνηση και χλεύη,απο θέληση και δύναμη.Έναν ύμνο που δονείται και πάλλεται στο φως του ήλιου καθώς λάμπει πάνω στους τάφους,έναν ύμνο που ανασταίνει το τίποτα και το γεμίζει με ήχο.


VI

Πάνω από το δουλικό πνεύμα του Σωκράτη,που δέχεται στωικά το θάνατο και πάνω από το ελεύθερο πνεύμα του Διογένη ,που δέχεται κυνικά τη ζωή, ανατέλλει ένα θριαμβικό ουράνιο τόξο,πάνω στο οποίο χορεύει ο ιερόσυλος εξολοθρευτής των νέων πνευμάτων ,ο ριζοσπάστης καταστροφέας κάθε ηθικού κόσμου.Είναι ο ελεύθερος που χορεύει εκεί ψηλά,καταμεσής την μεγαλόπρεπης φωτεινότητας του ήλιου.

Και όταν τεράστια σύννεφα ζοφερού σκοταδιού ξεπροβάλλουν από βαλτώδη βάραθρα για να θολώσουν τη φωτεινή θωριά του ή για να εμποδίσουν το δρόμο του, εκείνος ανοίγει το δρόμο με τις σφαίρες του Browning του ή σταματάει την πορεία τους με την αυταρχική του φαντασία,αναγκάζοντας τα να υποταχθούν σαν ταπεινοί σκλάβοι στα πόδια του.

Αλλά μόνο εκείνος που γνωρίζει και εξασκει την μανία της καταστροφής μπορεί να κατέχει τη χαρά,τη γεννημένη απο την ελευθερία,εκείνης της οναδικής ελευθερίας που γονιμοποιείται απο τη θλίψη.Αντιστέκομαι στην πραγματικότητα του εξωτερικού κόσμου για χάρη του θριάμβου της πραγματικότητας του εσωτερικού μου κόσμου.

Απορρίπτω την κοινωνία για το θρίαμβο του Εγώ.Απορρίπτω τη σταθερότητα κάθε κανόνα,κάθε εθίμου,κάθε ηθικής για την επιβεβαίωση κάθε θεληματικού ενστίκτου,κάθε ελεύθερης συναίσθησης,κάθε πόθου,κάθε φαντασίας.Χλευάζω κάθε καθήκον και κάθε δικαίωμα για να μπορώ να τραγουδώ την ελεύθερη βούληση.

Χλευάζω το μέλλον του να υποφέρω και απολαμβάνω το καλό μου και το κακό μου στο παρόν.Σιχαίνομαι την ανθρωπότητα γιατί δεν είναι η δικιά μου ανθρωπότητα.Μισώ τους τυράννους και απεχθάνομαι τους σκλάβους.Δε θέλω και δεν ζητώ αλληλεγγύη,γιατί είμαι πεπεισμένος πως είναι μία νέα αλυσίδα και γιατί πιστεύω όπως ο Ίψεν ότι ο πιο μόνος είναι και ο πιο δυνατός.Αυτος είναι ο Μηδενισμός μου.Η ζωή,για μένα, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ηρωικό ποίημα χαράς και διαστροφής γραμμένο από τα ματωμένα χέρια της θλίψης και του πόνου ή ένα τραγικό όνειρο τέχνης και ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου